torsdag 14. mars 2013

Kinesisk nytt år


I februar var det kinesisk nyttårs feiring. Da gikk vi fra dragens til slangens år. Dette er en flere ukerslang feiring men det er spesielt en uke som er den store familie høytiden, man har fri fra jobb og skolene er stengt. De fleste resier ut av byen, gjerne til varmere strøk som Thailand osv. Man må være tidlig ute for å bestille om man skal komme seg noe sted. Dette glemte vi selvfølgelig bort og ble værende i Shanghai. Det er jo egentlig helt greit, så lenge man holder seg borte fra de store turiststedene. Der valfarter kinesere fra nær og fjern til for å oppleve sitt eget land. Det kan være litt overveldende for en nordmann.

Heldigvis var det flere kjente igjen i byen, og vi fikk funnet på litt av hvert moro med våre svensek naboer som har en sønn i Kristian sin alder.


Vi var i en wild life park, den ligger litt utenfor byen og er ganske fin i kinesisk standar. Man kan ta en busstur for å se "ville" bjørner, tigere og løver. Det er selvfølgelig ikke bare noen få av hvert ekksemplar, men en hel stor flokk inn på et lite område. Vi satt i en buss med gitter istedenfor vindu så vi kom ganske nært dyrene. De hadde et lite bur med høner i bussen, for å lokke de store rovdyrene til oss holdt de høna ut ev en åpning i bussen. akkurat langt nok unna så løven ikke fikk tak i høna. Vi kunne høre hønas dødsskrik og det var egentlig ikke noe særlig trivlig. Dette skjedde i flere omganger før en tiger fikk tak i høna og spiste den foran bussen. To traumatiserte barn gikk da videre for å se dyre show.


Her er det syklende bjørner og aper. Dansende elefanter og heste show. Høy prating i mikrofon og selvfølgelig musikk oppå der igjen. Denne dagen var det helt fult i salen og vi fikk presset oss inn helt bakerst og fikk god utsikt over det hele. Jeg trodde ikke det var så mange syklende og dansende bjørner igjen i verden, men for den spesielt intereserte er det altså mulighet her. Tiltross noen kultursjokk og rare opplevelser, koste vi oss alle sammen og fikk sett mange morsomme dyr og ikke minst syklet på strandsykkel. Vi har jo vært i parken før, så Vegard kunne stolt vise svenskene hvordan man presser seg fram på sykkel så man ikke trenger å gå et skritt.

Selve nyttårsaften ble vi bedt til noen musikalske venner på fenalår og vaffel fest. Her fikk Kris synge i mikrofon akkopanjert av piano og gitar. Det var stor stas! De voksene koste seg med fenalår fra Norge. Det var godt! I god kinesisk tradisjon fyrte vi også av litt fyrverkeri inne i tettbebygdstrøk.Vi hørte det skulle være et fantastisk fyrverkeri på The Bund denne kvelden og vekte kristian optimistisk kl 23 på kvelden og kjørte ned. Skuffelesen var stor da det store fyrverkeriet var over kl 22 og det vi så var mer likt Kongsberg en tåkete nyttårsaften. Men vi fikk jo sett litt og spsesielt fine er lyslyktene de sender ut over vannet.

En stor del av feiringen er selvfølgelig å sende opp fyrverkeri og tenne på kinaputter. Det smeller så høyt og holder på dag og natt i en hel måndet så nå som vi har feiret nyttår her to ganger føler jeg vel at vi har sett og hørt nok fyrverkeri for en livstid:)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar