tirsdag 20. november 2012

Gjesteblogg fra Håkon og Gunn


Endelig kommer gjestebloggen, bare 3 uker etter hjemkomst, men så tar det jo tid med jet-lag :) I oktober var vi så heldige å besøke familien Spiten Engh i Shanghai. Det var litt av en opplevelse for en Uvdøling og en Gudbrandsdøling.

Vi har hatt følge av Elisabeth, som har guidet oss med stødig stemme og mye informasjon om serverdigheter og historie. Vi har blitt tatt med på markeder, skreddere, restauranter, show, høye og ikke fullt så høye bygninger. Vegard har også vært med oss litt underveis, når han ikke har vært på arbeid.
Her forteller Elisabeth om myter og sannheter om kineserne fra Schezuan distriktet i KinaSkal ikke benekte at vi fikk oss litt av ett kultursjokk. Kinesere gjør mye som vi syns er rart, de har blandt annet en utrolig kjørekultur. Det skal snikes og kjøres, og så lenge du bare tuter, kan du kjøre! Om du er skikkelig desperat kan man bare sette på nødblinken, da er alt lov, ALT. Fikk oss jammen en kjøretur på sykkelveien også, i en taxi som var lei av å kjøre i kø. Taxiene kjører fort, de får betalt for antall kilometer, har ingen setebelter i baksetet, og bruker ikke belte selv, i den hellige overbevisning om at hvis det blir krasj, tar frontruta imot, går så fint så.
Heldigvis(?) har både Elisabeth og Vegard tilegnet seg kinesiske kjøreegenskaper, så følelse oss noe tryggere med de bak rattet. Spesielt Elisabeth har definitivt lært seg tut-og-kjør kulturen. Det var noen kinesere som bokstavelig talt ble skremt av sykkelen, med frykt i blikket når Elisabeth hang seg på hornet!
Alle biler i Kina har rødt bånd/snor knytt foran og bak på bilen, skal visst beskytte og bringe lykke. Så airbag, go home!

 Takk og pris hadde Elisabeth og Vegard "Shanghai-rundt-app" på Iphonen, ellers ville vi ikke kommet oss rundt. Dette fikk en vi erfare når vi sto plent alene midt i Shanghai og skulle ta taxi for å treffe Vegard. Taxisjåførene snakker ikke engelsk, og ville ikke ta oss med, de skjønte rett og slett ikke hva vi sa. Da var det godt å kunne ringe Vegard som har lært seg både en og flere gloser kinesisk.

Stødig sjåfør bak rattet.

Kjøreskolen på vei ti sentrum/jobb og barnehage måtte gjorde også et visst inntrykk. Kjøreskolebilene blinker alltid til venstre men svinger til høyre og kjører i sneglefart. Ser ut som om alle kinesere er liveredde for å kjøre bil, så obs obs...

En litt annerledes opplevelse er de offentlige toalettene! Som regel ok, men pass på, det finnes ikke papir før kl 10.00.
Der kan du fort vekk møte kinesere som sitter i timesvis på toalettet, de lager ikke en eneste lyd, men de er der.

Vi har fått oppleve en hel masse forskjellige severdigheter. Det er markeder i alle former som fake, fabric og perle. Vi var også på dyr og blomstermarked. Der var det fugler, katter, kaniner, mus, hunder, hamster, frosker og kryp i alle varianter. Gresshopper på glass, visstnok fordi det er så trivelig med den gresshoppelyden. Lukta sto i stil med markedet. Tror ikke dyrebeskyttelsen hadde blitt noe videre imponert!


Vegard fortalte oss om mange rare kryp og dyr du kan spise i Kina. Og siden Vegard bestilte mye av maten, så vet vi egentlig ikke hva vi spiste til enhver tid. Uansett var det utelukkende god mat vi spiste. Alt fra "pannekaker" på gata til champagne-brunsj..
Koreansk mat


Shanghai by night!

Elisabeth lærte oss å prute, så shopping fikk en ny mening for oss! Visst var hun så dyktig i opplæringen sin, at vi ble tatt for å være fastboende en dag vi var ute på egenhånd! Artig for oss :-) Shoppa mye, men fikk med koffertene hjem uten overvekt!
Kort oppsummert har vi hatt en flott tur, spekket med opplevelser, god mat, drikke og flotte venner. Artig er det å se hvordan Kristan tilpasser seg, spesielt når han sitter å spytter som en kineser ved frokosten og snakker kinesisk med hushjelpa.
Takk for oss!!
Slitsomt med besøk!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar